Ordföranden har ordet

Nu var det ett tag sedan jag skrev sist. Jag tänkte bara informera om vad som händer och sånt som kommer att hända.

Nu verkar älgjägarna ha vaknat och intresset för älgbanan har ökat. Det är inga jättelånga köer men ändå mycket folk. Vi har i veckan lagt sista handen vid att ljuddämpa skjuttunneln och lyckats bra med det. Utifrån är krutsmällen helt borta och inifrån launchen hörs endast en dov duns. Det är varmt och gott i skjutkuren. Älgen bryr sig dock inte om vädret Jag vill påminna alla medlemmar att ni skjuter gratis serier på älgbanan. Ni får även ett skjutintyg utfärdat utan kostnad. Detsamma gäller björnpasset och till nästa år även vildsvinspasset som vi planerar att kunna skjuta, men det kräver lite arrangemang.

De fyra schemalagda onsdagarna för långhållsskytte har varit uppskattade, varför vi kommer att utvidga dessa till sex stycken under kommande säsong. Det är nu tillåtet att skjuta in sina vapen försedda med ljuddämpare alla dagar inifrån inskjutningsbåset. Till nästa år kommer vi att tillåta även vapen utan dämpare om de skjuts därinifrån. Polismyndighetens närvaro och skjutande innebär ökat buller varför det måste genomföras en bullermätning på banan. Något som myndigheten kommer att bekosta men den har även vi nytta av. När den är avklarad kommer vi att ansöka hos kommunen om ytterligare en eller två skjutdagar i veckan. Hur vi väljer att disponera det vet vi ännu inte.

När det gäller jägarexamen, så har vi utbildat ett sextiotal elever vilka nästan alla är klara. Det är ett fåtal högviltsprov kvar. Jag nämner det för jag tror inte att det är många som har stött på dem då de skjutet på egna tider för att inte störa det övriga skyttet. Eleverna är väldrillade både vad gäller vapenhantering och skytte, så när de dyker upp på träningarna skjuter de som vem som helst. Det är dessutom väldigt roligt att det redan har börjat komma in anmälningar till nästa praktiska kurs i mars. Våran kurs är omtyckt och uppskattad av jägareleverna.

Trappbanan har halkat efter lite grand senaste åren och den behöver en uppfräschning. Vi har ställt in kastaren så att den uppfyller reglementet och vi hade hoppats på att byta till en ny kastare redan i år men, ja ni vet, något ställde samhället på ända. Ny kastare kommer att beställas så att vi har en ny fräsch sådan i april. Den kommer att kunna ta dryga 500 duvor, så att det går skjuta fyra hela skjutlag innan den behöver fyllas på. Vi kommer även att höja skjutplattorna 7-8 cm för att stämma bättre med utkasten. Banan ska få ett fräsch utseende. Det kan tänkas att vi behöver hjälp att köra skottkärra och ösa jord. Jag håller även på att försöka äska pengar för ett transparant skärmtak över skjutplattorna. Många skytteklubbar har byggt in sina trapbanor och fått rena bastuvärmen där och även mörk så att de inte ser kornet på bössan, så de som bygger nu kör bara ett plasttak och på sin höjd ett par gavlar. Man får bra ljuddämpning ändå. Den närmsta tiden kommer kommunen att plocka ner ett antal höga granar på kullen mellan pistolklubben och vårt klubbhus. Detta i samband med att den gamla soptippen behöver fyllas ytterligare, både ytmässigt och på höjden. Och viss avverkning krävs och då hjälper de oss också på samma gåmg.

På tal om avverkning, så kommer vår markgranne Jörgen Hammar att avverka en större post skog öster och norr om skjutbanan. Inget att gny över. Den skogen har varit avverkningsbar de senaste 20 åren. Vi kan dock få lite nytta av det, då man vill ha virkesupplaget jämte vår väg som går till 300-metersvallen och använda vägen att forsla ut timret på. De gör en vändplan bakom tavelställen och grusar upp den och självklart återställer de vägen efter sig.

Vi har även själva byggt en väg från station fyra på sportingbanan upp bakom tornet på skeetbanan. Jag vet inte riktigt men mina tankrar vandrade iväg till Masaada klippan väster om döda havet, ni som har varit där förstår precis. Rampen är identisk. Imorgon läggs det grus på den och sedan kan trappan sista biten upp påbörjas. Varför nu detta? Jo, vi köpte en container i våras, vilken placerats på skeetbanan mellan tornet och byggställningen. På den containern kommer vi i höst bygga ett altandäck, för att kunna stå där och skjuta på duvor som kommer nedanför dig. Då måste vi spärra av vägen nedanför skeetbanan, då vi skjuter där, därav den nya sträckningen. I byggställningen, vilken håller på att höjas kommer det att placeras ytterligare en kastare en så kallad ”down-hill” vilken kan kasta duvor 70 grader neråt. Våra beomat-kastare kommer alla att uppgraderas med magasin mellan 600-1000 duvor, för att minimera jobbet för teamen och underlätta vid större tävlingar. Detta för mig in på sporting. I och med vändplanen bakom 300 – metersbanan kommer vi där att iordningställa en av två compact sporting banor, vilka ska klara reglementet för sådana. Den andra kommer att finnas på station fyra (den sk. ekorren). Ytterligare en, ja tom två stationer kan med lite omflyttning av kastare arrangeras för comp.sporting. Midikastaren i liften kan serva fyra stationer bara genom att vridas. Station tre, fem och sex kommer att vara kvar för tillfället. Station två vet vi inte ännu. Jag har en plan men den behåller jag för mig själv så länge. På varje station ska finnas lätta, medelsvåra och svåra duvor. Precis som i skidpisten.

Vi kommer under våren att ta hem ett antal pallar hagelammunition och även övningsammunition i kaliber 6,5×55 och .308 win även .22 ammo kommer att finnas i större parti, vilket medlemmar kan köpa av. Priserna kommer att vara förmånliga men det gäller endast större partier. Tyvärr är de kalibrarna de enda som vi får sälja för tillfället men vi jobbar på att få ett ammunitionshandlartillstånd utfärdat av räddningstjänsten, då får vi sälja alla kalibrar och när vi har det så kanske vi även kan erbjuda ett sortiment av jaktammunition också.

Det kommer att anordnas en kanske två handladdningskurser under höst/vinter datum ej fastställt. Handladdningen är ett bra sätt att hålla nere kostnaderna på. Ytterligare ett bra sätt är .22-skytte. Vår rådjursbana är iordning och kan även köras från skjutkuren eller valfri skjutplats. Och vem vet om pengarna ramlar in så kan vi kanske starta upp den electroniska markeringen även där.

Ja, det var lite tankar om åtgärder som gjort eller är på gång.  Jag är inte skråckfull och lite trött på uttrycket skitjakt. Så jag vill önska alla en trevlig stund med glatt sällskap i skogen under kommande jakter.

Torbjörn Ljungberg  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.